14/12/10

Ψωρίαση και εργασία

Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, η οποία πλήττει περίπου το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών, που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και οι οποίες αποκολλώνται από το δέρμα. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η εκδήλωση της κατάστασης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση.
·         Η ψωρίαση επηρεάζει την εργασιακή ζωή πολλών ασθενών κι ορισμένες φορές ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στη σταδιοδρομία τους.
·         Εκτός από το άγχος που προκαλεί η ίδια η εργασία, ένα άτομο που υποφέρει από ψωρίαση έχει να αντιμετωπίσει και τα βλέμματα των συναδέλφων του, τα οποία είναι στραμμένα στις βλάβες του.
·         Η ενημέρωση των συναδέλφων σας είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής στο χώρο εργασίας.

Πώς επηρεάζει η ψωρίαση την εργασιακή ζωή;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος για την Ψωρίαση των ΗΠΑ, η ψωρίαση έχει αντίκτυπο στην εργασιακή ζωή του 26% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση και του 48% των ατόμων που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα. Το 10% των ατόμων που ερωτήθηκαν έλαβε κατά τον περασμένο μήνα μονοήμερη ή διήμερη άδεια λόγω της ψωρίασης. Το 74% από αυτούς απουσίασε για ορισμένο χρονικό διάστημα από την εργασία του για λόγους θεραπείας. Άλλες έρευνες που δημοσιεύτηκαν από τη Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας εστιάζουν την απουσία από την εργασία λόγω της ψωρίασης και επισημαίνουν τις επιπτώσεις που έχει στην καριέρα των ασθενών. Μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα, καθώς και την κοινωνική λειτουργία. Οι ασθενείς αισθάνονται αμήχανα με τους συναδέλφους και τους πελάτες τους λόγω των ορατών βλαβών τους.

Πώς μπορώ να ελέγξω το άγχος στην εργασία;
Η εργασία από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερο άγχος. Επιπλέον, τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση πρέπει να τηρούν υπό έλεγχο την κατάστασή τους παράλληλα με τον πόνο και τη δυσφορία που αυτή προκαλεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα επίμονα βλέμματα και τις προκαταλήψεις των συναδέλφων τους. Το κλειδί για να ξεφύγετε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι η καλή προσωπική οργάνωση.
Ένας τρόπος για να νιώθετε καλά στο χώρο εργασίας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, είναι να αξιοποιείτε, αν έχετε, το διάλειμμα του φαγητού σε ευχάριστες δραστηριότητες. Το διάλειμμα του φαγητού μπορεί επίσης να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για κουβέντα με κάποιον συνάδελφο, με τον οποίον μπορείτε ενδεχομένως να συζητήσετε για την ψωρίασή σας. Σε περίπτωση που γνωρίζετε πότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης υποτροπής, προσπαθείτε να διευθετείτε τα σημαντικά ζητήματα και να προγραμματίζετε τις συναντήσεις σας κατά τη διάρκεια των περιόδων ύφεσης. Πάνω από όλα, η θετική προσέγγιση θα σας βοηθήσει να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης.

Έχει η ψωρίαση αντίκτυπο στην καριέρα μου;
Με δεδομένο τη φυσική και ψυχική δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει η ψωρίαση, τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση θα πρέπει ίσως να σκεφτούν τι είδους καριέρα θα επιλέξουν. Για παράδειγμα, ο χώρος των πωλήσεων απαιτεί υψηλά επίπεδα κοινωνικής αλληλοεπίδρασης, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερο άγχος. Αν είστε σερβιτόρος ή μάγειρας και έχουν προσβληθεί τα χέρια σας, θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας, αν και υπάρχει πιθανότητα να κρίνει ότι οι πελάτες δεν θα ενοχληθούν. Αν παρουσιάζετε συχνά σοβαρές λεπιδώδεις βλάβες, ίσως να σκεφτείτε να επιλέξετε ένα επάγγελμα που δεν θα απαιτεί να έρχεστε διαρκώς σε επαφή με κόσμο, αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε δυσάρεστα. Όμως, μη ξεχνάτε ότι τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για το πώς η κατάστασή τους επηρεάζει τους γύρω τους. Το αίσθημα δυσφορίας που νιώθετε δεν είναι απαραίτητα ανάλογο με τις βλάβες σας.
Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα την ψωρίασή σας. Αν οι συνάδελφοι και οι πελάτες σας δεν αντιδρούν σε αυτήν, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και μην υποθέτετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πρέπει να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για την ψωρίασή μου;
Πρόκειται για προσωπική απόφαση. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ψωρίασής σας και τις επιπτώσεις της στους συναδέλφους και την εργασία σας. Μόλις αποφασίσετε να τους μιλήσετε, σκεφτείτε προσεκτικά αυτά που θέλετε (και δεν θέλετε) να τους πείτε. Πρώτα από όλα, συζητήστε το θέμα με τον προϊστάμενό σας. Στη συνέχεια εξηγήστε την κατάσταση στους συναδέλφους που επηρεάζονται περισσότερο από τις βλάβες, τις απουσίες σας κλπ. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα και τονίστε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δεν είναι μεταδοτική και δεν επηρεάζει αρνητικά τις εργασιακές σας υποχρεώσεις. Από έρευνα προκύπτει ότι λέγοντας στους συναδέλφους σας ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική μειώνεται η κοινωνική δυσφορία.
Απόδειξη αυτού του γεγονότος ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν θετική αντίδραση των συναδέλφων τους, αντίθετα με τις προσδοκίες τους. Μόλις οι συνάδελφοί σας αποκτήσουν επίγνωση της κατάστασης, δείχνουν περισσότερη κατανόηση, ενώ η ενημέρωσή τους συμβάλλει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεών τους. Η πρωτοβουλία αυτή θα σας βοηθήσει να νιώθετε στήριξη από τους γύρω σας, να προγραμματίζετε πιο αποτελεσματικά τις απουσίες σας, ακόμα και να κανονίζετε τις ώρες εργασίες σας. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να μην αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες καριέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: