19/12/10

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας εντοπίζεται στο λαιμό, κάτω από τον κρικοειδή χόνδρο ή «μήλο του Αδάμ». Παράγει δύο ορμόνες: τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδιοθυροξίνη (Τ3). Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποταμιεύει ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μεταβολισμός.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς ρυθμίζεται και ελέγχεται από έναν άλλο αδένα, που ονομάζεται υπόφυση και βρίσκεται στον εγκέφαλο. Η υπόφυση παράγει την ορμόνη θυρεοτροπίνη ή TSH, που δρα πάνω στο θυρεοειδή για την παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών Τ3 και Τ4.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει ελαττωμένη ποσότητα θυρεοειδών ορμονών.
Είναι η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς. Συμβαίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, επιβαρύνεται με την ηλικία και παρουσιάζει κληρονομική προδιάθεση.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
  • Κόπωση
  • Αδυναμία
  • Μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους
  • Βραδυσφυγμία
  • Υπνηλία
  • Ξηρό δέρμα, εύθρυπτες τρίχες
  • Μη ανοχή στο ψυχρό περιβάλλον
  • Διαταραχές συμπεριφοράς
  • Κατάθλιψη
Τα συμπτώματα αυτά δεν παρουσιάζονται ειδικά στον υποθυρεοειδισμό και επιπλέον πολλοί άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν μόνο δύο ή τρία από τα παραπάνω συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι στις μέρες μας μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει τη διαταραχή πολύ νωρίς, σε αρχικό ακόμα στάδιο.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ
Στους ενήλικες, η νόσος του Hashimoto (ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα) είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το ανοσολογικό σύστημα στρέφεται κατά του θυρεοειδούς αδένα, με συνέπεια την καταστροφή του και την ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδών ορμονών.
Όμως, υποθυρεοειδισμός μπορεί να παρουσιαστεί και μετά τη θεραπευτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, καθώς και μετά τη χειρουργική αποκατάσταση μιας σειράς νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα (οζώδη βρογχοκήλη, νόσος του Graves κλπ.).
Σπάνια, η ανεπαρκής έκκριση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης από την υπόφυση προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Υποθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από τον τοκετό, αν η δημιουργία του θυρεοειδούς αδένα κατά την ενδομήτρια ζωή είναι ατελής.

ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Στους ενήλικες, ο υποθυρεοειδισμός που δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, οδηγεί σε εγκεφαλική και φυσική δυσλειτουργία, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και σε συμπτωματολογία καρδιαγγειακής νόσου. Σε μεγάλη μείωση των θυρεοειδικών ορμονών για μεγάλο χρονικό διάστημα επέρχεται και κώμα που ονομάζεται μυξοιδηματικό λόγω της συνοδού εμφάνισης οιδήματος ανά σάρκα.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι απαραίτητη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης για την ασφάλεια και της μητέρας και του παιδιού. Η διαδικασία ελέγχου των βρεφών αμέσως μετά τη γέννα για την επάρκεια των ορμονών του θυρεοειδούς αποτελεί πλέον εξέταση ρουτίνας στις μαιευτικές κλινικές, που αποκαλύπτει τα παιδιά με υποθυρεοειδισμό. Αν, όμως, το παιδί δεν ακολουθήσει θεραπεία, θα εμφανίσει εγκεφαλική δυσλειτουργία και προοδευτικά καθυστέρηση με διαταραχές στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορούν να προσδιοριστούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4, καθώς και της TSH. Υποθυρεοειδισμό έχουμε όταν βρούμε υψηλές τιμές TSH και χαμηλές τιμές θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Σε περίπτωση αρχικής εκδήλωσης ή υποκλινικού υποθυρεοειδισμού, η TSH παρουσιάζει μικρή αύξηση πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4) θα είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Όταν η αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Hashimoto, τότε ανιχνεύονται στο αίμα και αυξημένα αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού γίνεται με τη χορήγηση ανασυνδυασμένης ορμόνης του θυρεοειδούς, της θυροξίνης, και ονομάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με θυροξίνη.
Η αγωγή ορμονικής υποκατάστασης με θυροξίνη σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού λαμβάνεται δια βίου. Όμως, σε αρκετές καταστάσεις (εγκυμοσύνη κλπ.) μπορεί δυνητικά να χρειαστεί επαναρρύθμιση, όπου ο προσδιορισμός της TSH κρίνεται απαραίτητος για αξιολόγηση. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις θεραπείας με υψηλές δόσεις, μπορεί να εμφανιστεί οστεοπόρωση, καθώς και καρδιαγγειακή δυσλειτουργία, ενώ με χαμηλές δόσεις δεν παρατηρείται η αναμενόμενη ύφεση της προηγούμενης συμπτωματολογίας και βρισκόμαστε σε κατάσταση υπομεταβολισμού με όλες τις συνέπειες.
Η τακτική παρακολούθηση και επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό παρουσιάζει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: